De Troebadoer    [Poëziefabrikant]


Nieuws

Gedichten

Kortverhalen

Links

Gastenboek

 

Welkom op mijn webstek, boordevol geinige gedichten, verrassende verhalen en een botte blog. Deze site is een "work in progress" en er verandert dus bijna elke dag wel iets. Een klein overzicht.


20-01-08

Een korte brainstorm rond het gedicht "10 tot schizofrenie leidende vragen" van Eddy Van Vliet leverde in mijn 6WWI-klas het volgende resultaat op: "Nog 10 vragen." Met onze excuses aan zowat iedereen...


26-12-07

Het is lang geleden - slapeloze nachten heeft het me gekost - maar de muze is opnieuw geland, met een kortverhaal dit keer. Astrid heet het- naar een idee van een goede vriendin. P.S: Wat vanity press voor mezelf: dit kortverhaal was op 30/12 verhaal van de dag op verhalensite.com... Hoera voor onszelf!


11-09-07

In afwachting van de Grote Vernieuwing: een nieuw kortverhaal in mp3-formaat "Elfen"


23-07-07

Ben van plan om de hele website te hervormen + ben bezig aan mijn ultieme roman. Een niemendalletje om de tijd te overbruggen: Kotanekdote (geschreven voor een verhalenwedstrijd van De Standaard - die ik niet gewonnen heb, trouwens)


13-04-07

Enkele gedichten... (in Word-formaat): "Roos in rood" - "Leuven, 26°C" - "De Generatie".


07-04-07

Liefde: opnieuw voor zij die weinig tijd hebben - een kortverhaal over die aangenaamste aller demonen: de Liefde (ok, de titel was een weggever). Het verhaal is zo'n 8 jaar geleden geschreven en valt dus officieel onder de noemer "jeugdzonden".


05-04-07

De taalcast - episode 5: Het is Paasvakantie. Zowaar een mooie gelegenheid om me weer ergens aan te ergeren... Salukes!


17-03-07

De taalcast - episode 4: Waarin De Troebadoer uw woordenschat test, het NT2-onderwijs in vraag stelt en zichzelf weer onsterfelijk belachelijk maakt. Komt dat horen!


10-03-07

De taalcast - episode 3: Deze aflevering is een specialleke: ik laat er namelijk mijn eigen (beperkte) muzikale mogelijkheden horen. Het gaat dan ook om een onderwerp dat me nauw aan het hart ligt: vloeken! Geen wonder dat mijn gemoed volschiet... (jawel, beste M.D, ik heb er wel degelijk één!).


02-03-07

De taalcast - episode 2: deze aflevering gaat over één van mijn grootste taalergernissen. Luister, sidder en beef... Zoals u kan zien heeft de audiohoek links zijn eigen link gekregen, de BLOG is dan weer heengegaan, wegens niet aangevuld sinds het vorige millennium...


24-02-07

Een experiment voor zij die weinig tijd hebben: mijn kortverhaal "Marcel" in mp3-formaat. Zo kan u ook mobiel genieten! (P.S. Het inlezen staat nog niet helemaal op punt, maar ik ben dan ook zwaar verkouden...) Voor de Die-Hard-taalkundigen plaats ik ook mijn eerste taalcast (bestand verwijderd) en dat naar aanleiding van de dag van de Moedertaal.


28-01-07

Een gedichtje. Niet meer, niet minder. Maar wel over mijn eigen beroep: Leraar.


8-12-06

Een onverwachte opstoot qua creativiteit heeft wat kleine grutverhaaltjes op geleverd: Elfen, Marcel en James heten de dingen.


30-9-06

En ja, de blog is weer actief (en blijft dat hopelijk geruime tijd)!


8-8-06

Een week geleden is ons eerste kindje geboren: Aaron heet hij. Het hummeltje weegt nog geen drie kilo maar dat belet niet dat hij toch al zijn eigen gedicht krijgt: "Aaron" heet het en het is origineler dan de titel doet vermoeden...

Voor de thrillerliefhebbers onder ons: de nieuwe versie van Russisch voor Beginners is een stuk beter, frisser etc. dan de eerste.


25-07-06

Voor zij die zich afvragen hoe het komt dat zelfs de zomervakantie niet tot meer literaire vruchten heeft geleid, het volgende:

FEIT 1: Ik word voor het eerst papa en dat over minder dan een week!

FEIT 2: Beginnende papa's spenderen veel tijd aan het monteren van IKEA-babykamermeubeltjes (die uitsluitend handleidingen in het Swahili, Chinees en Sanskriet blijken te hebben) + het aanbrengen van kinderlijke muurschilderingen (zoals deze foto's illustreren...).


06-07-06

Dit kortverhaal was vorige week "verhaal van de dag" op verhalensite.com. Het heet Baboesjka en heeft hoegenaamd niets met die Russische popjes te maken. Of toch?


15-06-06

Ik ben een beetje in een cynische bui. Het resultaat is een gedicht met de titel Medea. Desperate housewives in poëzievorm.


28-05-06

Deel 2, 3 en 4 van mijn roman Nieveranst staat erop. Klik op de Nieveranst-knop links en lees. En laat me nu met rust. Werkwerkwerk.


08-05-06

Vanochtend gezien: twee stuks gevogelte op het perron in Leuven (onder de spuuglelijke, waarschijnlijk te duur betaalde, afkapping).

Resultaat: mijn eerste sonnet (u weet wel, de versvorm waarmee men u op school altijd lastigviel).

De titel: Eend.


30-04-06

Ik heb dit weekend weer eens zwaar gevochten. Het (slechts lichtelijk overdreven en opgeleukt) relaas vindt u hier: Onbehaaglijk (een pretdicht).


23-04-06

Na meer dan een jaar is het zo ver: de Troebadoer is opnieuw begonnen aan een boek. De titel van het ding is Nieveranst, de oplage voorlopig nul. Het verhaal is een eerbetoon aan die meest typische aller Vlaamse landschappen: de steenweg. Hier kan u alvast een voorproefje lezen.


27-03-06

Ik haat literaire prijzen. Behalve dan die waar ik win of toch tenminste een eervolle vermelding krijg. Gisteren had ik even een moment de gloire op de Ward Ruyslinck-prijs in Meise, waar ik bij de 6 laureaten zat (op 140 inzendingen, alsjeblieft!) maar helaas net buiten het ereschavotje viel. Hier kan u mijn bijna bekroonde inzending nalezen: "22".


5-03-06

Voor het eerst in een lange tijd nog eens "Howl" van Ginsberg gehoord... Manmanman. Die energie die er in die massieve, grillige woordenstroom zit, doet me soms wanhopen: shit, dit kan ik nog in geen 100 jaar! In de tussentijd blijf ik voortploeteren in deze Vlaamse, vervloekte bodem. Vlaanderen is de naam van mijn recentste woedeuitbarsting op rijm.


28-02-06

Men neme een populair tv-programma (in dit geval "Expeditie Robinson" maar dan zonder Roos Van Acker, helaas) en steke daar allerlei geflipte dingen mee uit. Operatie Sjaloom: een nieuw kortverhaal uit de Biebaustal.


21-02-06

De voorbije weken iets te veel Paul van Ostaijen gelezen en ja, dit is dus het resultaat: het snelste gedicht van Vlaanderen. E40 heet het - dodelijk voor mensen met een kunstgebit!


18-02-06

Zoals u ongetwijfeld wel weet, draagt De Troebadoer ook de andere Kunsten (zoals daar zijn: neuskeutelboetseren, polonaise-disruptie en creatief boekhouden) hoog in het vaandel. Ook voor een snuifje stevige, recht-door-de-zeese rock zijn we te vinden en laat dat nu precies zijn wat de heren en dame van de Leuvense band Sandbox Society produceren. Vergeet ook hun bio (geschreven door yours truly!) niet te lezen!

In de mienwijl hebben ook mijn leerlingen (5WWiA van het STK in Kapelle-op-den-Bos) niet stil gezeten. Zij maakten een eigen versie van de Paul van Ostaijen-klassieker "Boem paukeslag". Allen daarheen!


12-02-06

Vergeet die MP3-speler en die i-Pod! Hier is de nieuwe sensatie: de Replicator®! En ik heb er dan ook maar direct een verhaaltje rond geschreven, dat bovendien een uitroepteken meekreeg op verhalensite.com. Voor de Engelse versie (die ik voor een BBC-wedstrijd had neergepend) klikt u hier.


11-02-06

Iedereen heeft tegenwoordig een mening over de Deense cartoons. Ik heb er ook één, al is die gepikt van een ander...


5-02-06

We komen allemaal als kleine prinsen, cherubijnen etc. ter wereld. En dan loopt het mis. Kleine Prins is de titel van mijn nieuwste poëzieuitspatting. (Het ding was enkele dagen geleden Gedicht van de Dag op verhalensite.com, alwaar u nog altijd uw to-the-pointe en uitermate wel onderbouwde commentaar mag achterlaten - 't is maar dat ge't weet!)


14-01-06

"Ik ben fier dat ik blank ben." Dat is de eerste zin van mijn nieuwe blogstukje "White man's burden". Wedden dat u wil weten of ik dat wel meen...


2-01-06

Ach, het nieuwe jaar is nog zo fris en zo jong... Gelukkig zijn wij er nog om de boel eens deftig te verzieken met een zelfgebrouwd Kerstverhaal! "Licht" heet het - met dank aan de bewoners van de Diestsesteenweg voor de inspiratie...


10-12-05

Er zijn boeken die mogen geschreven worden en er zijn er die moeten geschreven worden. Acht jaar geleden schreef ik Neurodisney, mijn eerste lange verhaal. Het is de humoristische/cynische biografie van een tiener die soms verdacht veel op mezelf lijkt. Lees en leer waarom Jezus geen Nikes draagt, poedels geen wieltjes hebben en waarom macramé geen interessante hobby is. "Opgroeien in West-Vlaanderen voor absolute beginners".

P.S: Deze tekst is zo'n 8 jaar oud, dus elke belediging die erin voorkomt is al lang verjaard!


14-11-05

11 november... Tijd voor mijn vaste afspraak met de witgekalkte graven van Flanders Fields. Mijn kleine ode voor Wilfred Owen, John McCrae en Siegfried Sassoon. Respect!